In Boende, Damer, Gäster, Medlemmar

Anders Ohlin har arbetat på Burvik sedan starten och varit banchef de senaste drygt tio åren. Den gångna vintern har varit en av de värsta för golfbanan.

 Nu arbetar han och hans medarbetare hårt för att få den i hyfsat skick igen. Men det dröjer nog till midsommar innan den blir som vanligt. Vad var det som hände?

– Den här vintern blev det is på greener och fairways redan i december. Isen och snön låg kvar ända till april. När isen ligger så länge uppstår så kallad isbränna, förklarar han.

– Det innebär att gräset kvävs och att det bildas gaser. Vi försökte knäcka isen under vintern, men det var inte möjligt.

Nu är som bekant banan öppen för spel och den senaste veckans värme har gjort att den blir allt grönare. Men det tar tid för den att repa sig, betonar Anders.

– Vi har dressat, luftat, vertikalskuret och sått gräs på alla greener. Nu behövs mer värme och vatten, så jag ser gärna lite regn också, säger han.

 Tvåan och åttan öppnar snart

Några greener är särskilt utsatta. Det beror på läget, hur mycket sol och vind den får, men också på konstruktionen. Har greenen svackor så samlas is och vatten i dessa och det tar längre tid att få den spelklar.

Det är därför hål två och hål åtta fortfarande är stängda. Men Anders räknar med att de ska kunna öppnas om cirka två veckor. Då kan också bansträckningen bli som vanligt, med undantag av hål tio, som ännu ett tag ersätts av övningshål ett.

Som ansvarig för banan är det Anders som bestämmer när man ska öppna för säsongen. Det blir en avvägning mellan medlemmarnas önskan av att komma ut och spela och vad banan tål.

– Visst hade vi kunnat vänta ännu längre, men vi bedömde att påverkan inte skulle vara så stor att vi ända kunde öppna 5 maj.

Minst en månad för fairways

Nästa vecka börjar de så gräs på fairways och när vi pratar är de igång med att klippa ruffen. Men det kommer att ta drygt en månad innan det är som vanligt.

När det gäller hål tio tar det längre än så. Den nya upphöjda greenen beräknas bli klar i mitten av augusti, men blir vädret riktigt gynnsamt kan det gå snabbare.

Den nya utslagsplatsen på hål fem, där man har rullat ut gräs, kan vara spelbar redan om cirka tre veckor. Gräset måste växa fast ordentligt först.

Tålmodiga och hjälpsamma medlemmar

En nyhet för säsongen är de tre fairwaybunkrarna på hål ett. I anslutning till dessa har man rullat ut gräs, så där blir det ”mark under arbete” ännu en tid. Bunkrarna kan dock vara klara om cirka två veckor.

Anders framhåller att medlemmar och andra visat stor förståelse för att banan inte är i toppskick.

– Många vill hjälpa till och det tycker vi är trevligt.

Tommy Svensson

Banchefen Anders Ohlin inspekterar den nya greenen på hål tio. Visst syns några gröna strån…

 

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng